Tuesday, March 1, 2011

The music's no good without you

Luultavaa on, että tämän postauksen jälkeen viimeisetkin mun tr00pisteet laskee ja kaikki muistaa mut vain tästä :D Mikä ei haittaisi minua yhtään, nimittäin tämä postaus on omistettu elämäni ykkös naiselle, CHERILLE.  Tästä saattaa tulla jokseenkin henkilökohtainen selitelmä siitä, miten paljon hänen taiteensa mulle merkitsee.

Ensinnäkin, minun ihan ihan eka muistokuva koko tästä maailmasta on se, kun olen kuullut Cherin Gypsies,Tramps and Thieves-biisin ja silittelin mummon ja ukin englannin buldoggia Pulttia. Olen ollut alle 5-vuotta, sillä kyseinen hauva kuoli ennen kuin täytin 5. Enkä todella tuolloin tiennyt kuka kappaletta lauloi, se selvisi minulle paljon myöhemmin, ehkä siinä 10 vuotiaana. Silloin ostin ensimmäisen Cherin levyn. Sen jälkeen loppua ei ole näkynyt. Laitan havainnollistavaa kuvaa tämän hetken levytilanteesta, Strong enough-single unohtui(se on ainoa singleni).


(kyllä,niitä on 15)


Minulla on vain 2 vinyyliä ja kirjojakin vain 2, niitä on todella vaikea haalia, omani ovat Amsterdamista 2006 ostettuja, kaupassa olisi ollut vielä 2 muutakin kirjaa, mutta äiti ei suostunut kustantamaan kuin 2. Edelleen katkera tästä :D


Leffoja minulla ei ole kaikkia omana, tästä puuttuu tosin Tapaus Silkwood VHS, joka on Kuopiossa. Konserttitaltiointeja on vain tuo yksi kappale, The Farewell Tour.


2004 vuonnahan Cherin olisi pitänyt konsertoida Helsingissä Hartwall areenalla, mutta kurkkukivun vuoksi konsertti peruutettiin, olin ihan murtunut, koska olin saanut äidin suostuteltua viemään minut keikalle. En siis tosiaan ole ikinä nähnyt häntä livenä, enkä ihan heti keksi kovin montaa asiaa mikä olisi hienompaa kuin se.


Arvaan, että kovinkaan moni, joka tätä lukee, ei tiedä kauheasti Cherin urasta tai elämästä niin voisin tehdä nopean ja todella todella lavean ulkomuistista vedetyn yhteenvedon teidän iloksi. Saatatte yllättyä muutamista jutuista!

Kultaisella 60-luvulla Cher lauloi taustoja sen hetkisten ykkösbändien kuten The Ronettesin levyille ja jos kuuntelee tarkkaan niin Cherin äänen tunnistaa taustalta, sen verran uniikki ääni kyseessä.
Cherin ihan eka oma sinkku muuten on biisi nimeltä 'Ringo, I love you', mutta siitä ei tullut hittiä ja nykyään tuota biisiä on tuskastuttavan vaikeaa jäljittää mistään. 


Miesystävänsä Sonny Bonon kanssa Cher muodosti duetton Cleo&Caesar, joka floppasi, mutta pienellä tyylimuutoksella ja nimenmuutoksella(esiintymisnimeksi tuli vain Sonny&Cher) menestys alkoi. I got you babe on varmaankin heidän kuuluisin kappaleensa. Cher ei osallistunut sävellykseen tai sanoitukseen, eikä ole ikinä suuremmassa kaavassa tehnytkään itse biisejään, joitain poikkeuksia on. Jo 60-luvulla Cher julkaisi myös soololevyjä, joilla oli usein Sonnyn sanoittamia kappaleita.


  Sonny ja Cher myös saivat oman ohjelman, Sonny & Cher comedy hour. Ohjelma oli jättimenestys, mutta lopetettiin kun pari erosi. Kuitenkin, molempien suosion hiipuessa lanseerattiin uusi vastaavan tyyppinen ohjelma Sonny&Cher Show. Vieraana yhdessä jaksossa on Michael Jackson lapsena! Todellakin suosittelen katsomaan kummasta jommasta jaksoja, minun angsti-itkupäivien pelastukseni<3


Cher on tosiaan ollut 2 kertaa naimisissa, ensin Sonnyn kanssa ja sitten Gregg Allmanin kanssa, molempien kanssa Cherillä on yksi lapsi. Sonnyn kanssa Chastity-tyttö, joka sittemmin on vaihtanut sukupuoltaan ja tunnetaan nykyään nimellä Chaz. Allmanin kanssa Elijah poika, joka tunnetaan Deadsy-bändistään. Kuuntelin Deadsyä jo ennenkuin edes tiesin, että Cherin poika on bändin jäsen, mikä sattuma! Suosittelen tutustumaan.
Lisäksi Cher on seurustellut ties kenen kanssa, Gene Simmons ja Richie Sambora ehkä kuuluisimpia.

Moni ei tiedä myöskään Cherin menestyksekkäästä näyttelijäurasta. Leffoja ei loppupelissä ole kovin monia, mutta silti 2 Oscar ehdokuutta, joista toinen pysti lähtikin Cherin mukaan, leffasta Moonstruck-Kuuhullut. Oma suosikki Cher-leffani on Mermaids-Äitini on merenneito, myös toinen suosikkinäyttelijäni Winona Ryder on mukana leffassa.


Rachel Flax Mermaidsissa, aivan upea tyyli tässä roolissa<3

Aina Cherin levyt eivät todellakaan ole menestyneet ja 70-luvun loppu ja 80-luvun alku ovat täynnä ns.floppilevyjä, kunnes Cher räjäyttipankin 'If I could turn back time' -biisillä. Tuolloin hän oli nelikymppinen ja jengin mielestä oli varsin arvelluttavaa esiintyä niin paljastavissa asuissa hänen ikäisenään. Tosiaan, Cher on tänä päivänä 64v ja näyttää edelleen upealta, ja käyttää niitä jo reilut 20 vuotta sitten paheksuttuja asuja. Kertokaa mulle kenessä on enemmän asennetta, olen lähes varma, ettei kenessäkään.


Cherillä on muuten useita tatuointeja, mm. pepussa ruusutarha ja käsivarressa timantti.

2000-luvun alussa Cher rikkoi omia ennätyksiäänkin Believe-albumilla ja biiseillä Believe ja Strong Enough, nämä varmaan ovat ne kappaleet, jotka suomalaiset muistavat ja tuntevat parhaiten. Noihin aikoihin myös Cherin homoikoni-maine levisi. Will&grace-tv-sarjassahan on jakso, jossa Cher esiintyy eikä Jack ensin tajua(vaikka on fani) että kyseessä on todella oikea Cher.

Niin ja hei, kaikille lukihäiriöisille, Cherillä on myös se ja vasta kolmikymppisenä se huomattiin edes, on siis todellakin mahdollisuus kaikkeen, vaikka kuinka olisi vaikeaa opiskella. Don't give up.

Viimeisin albumi on ilmestynyt 10 vuotta sitten, mutta itse uskon vahvasti ettei jää viimeiseksi.

Mun kävi Cheriä vähän sääliksi kun joutui koskemaan GaGan asua

Innoitukseni kirjoittaa Cheristä tuli arvatenkin Burleski-leffasta, jonka kävin vasta tänään katselemassa. Leffa oli juonellisesti todellakin melko peruskauraa, mutta niinhän on esim Avatarkin. Visuaalisuus on molemmissa tekeleissä se juttu, Burleskissa lisäksi musiikki. Pidän paljon myös Christina Aguileran musiikista, mutta Cherin tasolle hänkään ei yllä. Olin tutustunut kaikkiin biiseihin jo ennen leffan katsomista, mutta väittäisin silti, että musikaalimaisia biisejä ei juurikaan ollut, lukuunottamatta Welcome to the Burlesque-biisiä. Olisi ollut jännää, jos Christinan biisit olisivat olleet enemmän epäChristinamaisia...jos käsitätte mitä tarkoitan.
Kuinka moni muuten huomasi, että Jack on Twilightista James?!
 Monissa blogeissa on näkynyt leffasta tekstiä, harva on kovin kauniisti kirjoittanut Cheristä, sillä monille hän on vain liiastileikelty vanha eukko, joka luulee olevansa ikinuori. Surullista, miten porukka ei tiedä hänen urastaan ja elämästään yleensä Suomessa juurikaan mitään. Toivottavasti edes joku kiinnostuu tutustumaan lisää Cheriin luettuaan tämän minun bloggaukseni!


Ps.Huomenna Tallinaan Teresan kanssa, varmaan loppuviikosta  kirjoittelen reissusta <3

Pps. Sain myös tänään Marialta synttärilahjan JA siinä oli iso Cher-kuva<3! Täytyy keksiä joku jännä paikka sille

2 comments:

Zennii said...

Meiänki koiran nimi oli Pultti ;^;

Fehlgeburt said...

Vähän hauska yhteensattuma! Ei varmaan kuitenkaan kovin yleinen hauvan nimi ole :DD